http://www.bio.uaic.ro

Biodiversitatea ca resursă
  Tabără de vară pentru studenții naturaliști și liceeni
   
  ANUNŢ IMPORTANT
   
  În contextul pandemiei Covid-19, toate activităţile extracurriculare au fost suspendate temporar, pe o perioadă nedefinită. În aceste condiţii, a fost suspendată şi desfăşurarea ediţiei a II-a a taberei-şcoală de vară "Biodiversitatea ca resursă", programată iniţial pentru perioada 8 - 17 iulie 2020. Vă rugăm să urmăriţi site-ul facultăţii noastre pentru precizări ulterioare. Coordonator-organizator, Dr. Carmen Gache
   
  Scopul activității şi descrierea activității:
 

Încurajează abordarea studiilor de evaluare a biodiversității și se adresează studenților de la ciclul de licență și de studii masterale de la specializări din domeniile Biologie și Știința Mediului, precum și liceenilor din ultimii ani de studiu.
Tabăra aplicativă se derulează sub forma unei școli practice de vară pe parcursul căreia studenții și liceenii desfășoară o activitate de investigare științifică aplicată a biodiversității unui teritoriu.  Participanți parcurg toate etapele de lucru în teren, de la stabilirea metodologiei de studiu și a staționarelor de prelevare a probelor biologice, trecând prin etapele de identificare și recunoaștere a unor grupe de plante și animale, estimare a efectivelor populaționale, identificare a factorilor de risc și evaluare a stării de conservare a unor grupe de plante și animale.
În final, participanții elaborează și prezintă un raport final de activitate ce include rezultatele studiului de teren și o propunere a unui set de măsuri de management a resurselor de biodiversitate din teritoriul investigat.

  Înscriere şi selecţie
  Pe baza unui formular de înscriere și a unei scrisori de motivație.
   
  Ediţia I
  Perioadă: 22 - 31 iulie 2019
  Locaţie: Lunca Siretului Mijlociu & Iaşi
 

Prima ediție a taberei de vară pentru studenți naturaliști și liceeni s-a desfășurat în luna iulie 2019, având ca locație pentru derularea activității de teren un perimetru din situl Natura 2000 ROSPA0072 Lunca Siretului Roman, în imediata vecinătate a municipiului Roman. Proiectul a permis participarea a 3 liceeni (doi din Pitești și unul din Iași) și 18 studenți (14 din facultatea noastră și 4 de la Facultatea de Biologie a Universității din București). Partenerul nostru principal pentru această ediție a taberei de vară a fost Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Roman Neamț, care a deținut – până în decembrie 2018 - calitatea de custode al sitului Natura 2000 Lunca Siretului Mijlociu, desfășurând numeroase activități de monitorizare și conservare a biodiversității în acest perimetru. Partenerul nostru a asigurat nu numai un important suport logistic pentru realizarea numeroaselor deplasări în teritoriul stabilit spre investigație, ci a acoperit și cheltuielile de cazare și masă pentru toți specialiștii care au oferit expertiza științifică necesară bunei desfășurări a acestei activități. Pe toată durata derulării practicii practice, de teren, a taberei de vară, a fost alături de noi domnul Liviu Olariu de la Agenția Națională pentru Ariile Protejate (ANANP) – județul Neamț și voluntar AVPS Roman.

   
  Etapa de cercetare a biodiversității pe teren s-a desfășurat timp de patru zile pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSPA0072 Lunca Siretului Mijlociu cu participarea unei întregi echipe de specialiști care au asigurat organizarea unor ateliere cu activități din domeniul florei și vegetației (Constantin Mardare și Ciprian Bârsan), evaluării serviciilor ecosistemice (Mihai Costică), hidrobiologie (Gabriel Plavan), entomologie (Lucian Fusu și Magda Fusu), herpetologie (Ștefan-Remus Zamfirescu, Alexandru Strugariu și Petronel Spaseni), ornitologie (Carmen Gache), mamologie și urme biologice (Petrișor Galan, George-Andrei Creangă și Petronel Spaseni):
   
 
Floră şi vegetaţie:
 

Marți, 23 iulie: Floră & servicii ecosistemice - Mihai Costică Miercuri, 24 iulie: Floră & Habitate – Constantin Mardare & Ciprian Bîrsan

 
   
 
Entomologie:
 

Luni, 22 iulie: Magda & Lucian Fusu Joi, 25 iulie: Lucian Fusu

 
   
 
Hidrologie:
  Luni, 22 iulie & Marți, 23 iulie: Gabriel Plăvan
 
   
 
Herpetologie:
  Miercuri, 24 iulie & Joi, 25 iulie: Ștefan Zamfirescu, Alexandru Strugariu & Petronel Spaseni
 
   
 
Ornitologie:
  Luni, 22 iulie - Joi, 25 iulie: Carmen Gache
 
   
 
Mamologie & urme naturale:
  Marți, 23 iulie & Miercuri, 24 iulie: Petrișor Galan, George Creangă, Petronel Spaseni & Liviu Olariu
 
   
  A doua etapă a taberei-școală de vară s-a desfășurat în laboratoarele facultății, pe durata a șase zile, elevii și studenții participanți sortând și prelucrând materialul biologic colectat, analizând și interpretând notițele de teren, având ca rezultat final un raport de activitate întins pe 72 de pagini. Aceste activități s-au desfășurat sub îndrumarea directă a unei echipe de specialiști: Gabriel Plavan, Ovidiu-Alin Popovici, Lucian Fusu, Mihai Costică, Ștefan-Remus Zamfirescu, Alexandru Strugariu și Carmen Gache.
   
 
   
 
   
  La final, elevii și studenții participanți au prezentat rezultatele activității pe care au desfășurat-o în cadrul unei întâlniri la care au participat mai multe cadre didactice și cercetători din facultate, dar și doctoranzi de la Școala Doctorală de Biologie, respectiv, Marius Grosu (director AVPS Roman) și Liviu Olaru (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Neamț)
   
 
   
  În vederea bunei desfășurări a taberei-școală de vară, a fost elaborat un regulament al taberei (Carmen Gache) și a fost pregătit un pachet de materiale de documentare ce a inclus mai multe documente în format electronic referitoare la rețeaua Natura 2000 din România, Planul de management al sitului ROSPA0072 Lunca Siretului Mijlociu, Fișa standard a acestui sit, Directiva Păsări și Directiva Habitate, înregistrări audio în format mp3 ale cântecelor speciilor de păsări identificate pe teritoriul sitului, precum și un Minighid pentru monitorizarea biodiversității realizat cu sprijinul următorilor specialiști: Constantin Mardare, Cătălin Tănase și Ciprian Bârsan (floră și vegetație), Mihai Costică (servicii ecosistemice), Gabriel Plavan (hidrobiologie), Ion Cojocaru, Ovidiu-Alin Popovici și Alexandru Pintilioaie (entomologie), Ștefan-Remus Zamfirescu și Alexandru Strugariu (herpetologie), Carmen Gache și Alina-Elena Ignat (ornitologie), respectiv, Petrișor Galan, Georgiana Crețu și Oana-Mirela Chachula (mamologie și urme biologice), introducerea și secțiunea finală de prezentare a cadrului Rețelei Natura 2000 fiind elaborate de către Carmen Gache.
   
 
   
  Impresii ale participanților:
  Expresie a multitudinii de sentimente trăite și experiențe pe care le-au acumulat pe durata participării la această tabără-școală de vară, liceenii și studenții antrenați în acest proiect au pregătit mai multe scurte scrisori adresate experților implicați și coordonatorului activităților, adunându-le sub motto-ul sweet times și oferindu-le coordonatorului proiectului la finalul prezentării raportului de activitate.
  Iată câteva dintre aceste mesaje...
   
  "Acum, la sfârșitul acestei tabere, pot spune că sunt uimită cât de repede trece timpul alături de oameni faini, când faci ceea ce îți place. Activitățile au fost interactive, au necesitat multă atenție și implicare. Mi-a plăcut să lucrez la raport pentru că am învățat lucruri pe care nu le-aș fi făcut în facultate. - Lavinia Buznea (Facultatea de Biologie, Universitatea din București)"
   
  "Această tabără de vară a fost o experiență minunată pentru mine deoarece am învățat multe lucruri noi despre păsări, plante și insecte. Cunoștințele pe care le-am acumulat sunt relevante și cred că, în viitorul apropiat, îmi vor fi de folos. – Cristian Norocel Croitoru (Colegiul Economic Administrativ Iași)"
   
  "Pentru mine, această tabără a însemnat prietenie, comunicare, echipă, experiență și aventură. Am cunoscut oameni, am interacționat cu specialiști, am învățat ce înseamnă un raport de activitate științifică și ce înseamnă munca adevărată de teren. Nu a fost ușor, dar important este că, la final, am reușit. Am înțeles ce semnificativ și ce marcant este să ai o astfel de experiență. M-am simțit extraordinar și mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu dumneavoastră și colegii dumneavoastră. Vă mulțumesc și sper ca acest proiect să continue – aștept invitația de a participa la o nouă aventură. – Diana Strugari (Facultatea de Biologie, UAIC din Iași)"
   
  "În această tabără de vară, mi-am dat seama de ceea ce îmi place și mi-a fost de ajutor în luarea unei decizii importante pentru mine. Am învățat multe lucruri noi și am simțit ce înseamnă spiritul de echipă. Mi-am făcut noi prieteni și am văzut ce înseamnă cu adevărat munca de biolog. – Marius Luchian (Facultatea de Biologie, UAIC din Iași)"
   
  "Tabăra de vară Biodiversitatea ca resursă este un deschizător de minți, de uși, de ochi și guri. – Vasilica Loghin (Facultatea de Biologie, UAIC din Iași)"
   
  "Prezența a mai multor specialiști din domenii diferite și îmbinarea părții de teren cu cea de analiză a datelor au creat mai mult decât o tabără de vară; s-a creat un mediu în care am primit informații mereu, explicații care pot fi folosite atât acum, cât și pe viitor. Apreciez faptul că am avut mult de lucru (foarte puțin timp ”mort”). Consider că ar mai fi fost nevoie de puțin mai multă organizare la elaborarea raportului (în rândul participanților, au fost câțiva cu sarcini mai puține). – Andrei Dinu (Facultatea de Biologie, Universitatea din București)"
   
  "Ați fost alături de noi la fiecare pas, oricât de împrăștiați și pierduți în spațiu eram, ne-ați ajutat să ne găsim calea și nu ne-ați lăsat până când nu am reușit! Această tabără m-a ajutat să-mi dau seama că iubesc să fiu pe teren, deși sunt situații în care este mai greu decât mi-am imaginat. Am învățat să fiu onestă cu mine și cu cei din jurul meu, să îmi depășesc limitele și să nu mă opresc niciodată, indiferent de obstacolele pe care le întâlnesc. – Daniela-Adriana Tănasă (Facultatea de Biologie, UAIC din Iași)"